maanantai 15. maaliskuuta 2010

Zadie Smith: Kauneudesta

”Aika on sitä miten käyttää rakkautensa.”
Jo viisitoista vuotta Howard Belsey ja hänen arkkivihollisensa Monty Kipps ovat nokitelleet toisiaan samoissa akateemisissa ympyröissä. Jerome, Belseyn ateistiperheen musta lammas, säikäyttää isänsä suunnittelemalla häitä uskonnollisten Kippsien tyttären kanssa, mutta kaikkien onneksi seurustelu paljastuu vain ”romanttiseksi sekoiluksi”. Yhdeksän kuukautta myöhemmin perheiden polut risteävät jälleen, kun sir Monty kutsutaan luennoitsijaksi Howardin yliopistoon ja Kippsit muuttavat Lontoosta Atlantin taakse Wellingtoniin.

Suorapuheiset äidit Kiki Belsey ja Carlene Kipps intoutuvat tuota pikaa aviollisten kulissiensa takaisiin paljastuksiin. Belseyn nuorin vesa Levi harhautuu kapitalismin kultaisilta poluilta ja tomera tytär Zora päättää tehdä vaikutuksen katujen kasvattamaan räppärirunoilijaan. Myös muita epätodennäköisiä suhteita solmitaan, kun Belseyt ja Kippsit ottavat osaa toistensa iloihin ja suruihin.

Kauneudesta on säkenöivän älykäs aikalaisromaani etnisiltä taustoiltaan eroavien perheiden vaiheista ja valinnoista; humoristinen ja polveileva kertomus itsepetoksesta ja anteeksiannosta.

Kauneudesta sijoittui viime vuonna The New York Timesin kymmenen parhaimman teoksen listalle. Kesäkuussa 2006 romaani voitti kaunokirjallisuuden Orange-palkinnon. Teos sai myös Somerset Maugham -palkinnon 2006.

Kauneudesta on täyteläinen, rikas, moniääninen ja vetävä romaani.” – Jukka Petäjä, Helsingin Sanomat

”Mestarillinen teos!” – Ralf Hermans, Kauppalehti

"Kauneudesta on täydellinen ihmissuhdekertomus: syvällinen, monitasoinen ja konkreettinen. Se koukuttaa ja häiritsee, mutta myös haastaa ajattelemaan." - Mirkka Isotalo, Markkinointi & Mainonta

Kertomus pääsi alkuun hitaanlaisesti, mutta sitten imaisi täysin mukaansa. Tykkäsin. 630 sivun lukaisu vei hetken aikaa ja kirjan henkilöt pyörivät mielessäni muulloinkin kun kirjaa lukiessa. Vielä jälkikäteen olen huomannut miettiväni kirjan juttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti