Olen rakastanut lukemista pienestä tytöstä saakka. Välillä lukemisessa on ollut pidempiäkin taukoja. Tenttikirjojen ohella ei ollut voimia muille kirjoille ja vauvavuosina keskittymiskyky kirjoihin ei riittänyt. Elämäni pisimmäksi lukutauoksi muodostuikin poikien vauva- ja taaperovuodet. Sen jälkeen olen puhallellut uutta henkeä lukuharrastukseeni. Miksi?
Minä rentoudun lukemalla.
Saan lukiessani ajatukseni omasta elämästäni ja sen ajoittaisesti hektisyydestä irti. Jos uni ei meinaa tulla illalla, kirja auttaa yleensä aina. Ja jos nukahtamisessa kestääkin hiukan pidempään, olen saanut itselleni jotain muuta kuin pelkkää sängyssä pyörimistä.
Rakastan tarinoita.
Hyvä tarina imaisee minut vahvasti mukaansa. Pidän kielestäkin, mutta en kuulu niihin, jotka makustelevat sanoja tai jäävät ihailemaan lauserakenteita. Minä himoitsen tarinoita.
Rakastan kokea uusia paikkoja.
Aina ei voi matkustaa uusiin paikkoihin. Eikä etenkään sellaisiin, joita ei ole enää olemassa. Kirjoissa voi matkustaa. Hyvässä kirjassa melkein tuntee suolaisen merituulen kasvoilla tai mausteiden tuoksen basaarin auringon alla.
Lisäksi uskon, että lukeminen tarjoaa aivoille virikettä ja tarvittaa jumppaa. Yritän lukea kirjallisuutta monipuolisesti, vaikka suosikkigenreni dekkarit kattavat varmasti puolet lukemistani kirjoista.
Jotta saisin rakkaan harrastukseni aktiivisemmaksi ja muistaisin, että mitä olen lukenut ja mistä olen erityisesti pitänyt, aloitin vuoden 2010 alusta lukupäiväkirjan pitämisen kirjablogissani. Samaan aikaan aloin lueskelemaan muutamaa kirjablogia saadakseni lukuvinkkejä. Ennen blogini aloittamista luin noin kirjan kuukaudessa. Halusin lukea enemmän. Ensimmäisenä blogivuotena luin 20 kirjaa. Sitten 42, sitten 46. Lukemisen lisääntymiseen on kaksi syytä:
1) Pidän nykyisin aina kirjoja saatavilla
Lainaan pääsääntöisesti kaikki kirjat kirjastosta. Joskus kavereilta. Olen myös oppinut siihen, että kannattaa ottaa pari ylimääräistä kirjaa mukaan kirjastoreissuilta. Tuntemattomista kirjoista ei ikinä tiedä, että nappaako ne lainkaan. Valitsen kirjoja myös sen perusteella, miten ne on aseltu kirjaston hyllyihin. Ne jotka ovat kansikuva eteenpäin on tarkoituksella valittu kyseiselle paikalle. Kirjastonhoitajilla tuntuu olevan hyvä maku.
2) Tartun tuntemattoman kirjailijan kirjoihin
Mitä enemmän lukee uusia kirjailijoita, sitä enemmän muodostuu uusia suosikkeja. Jos pidän yhdestä kirjalijan kirjasta, lainaan yleensä heti perään jonkun toisen hänen teoksensa. Näin syntyy nopeasti uusia suosikkeja. Jopa sellaisia, joilla on jo julkaistuna suuri tuotanto.
Noin 40 kirjaa on ollut aikuisikäni lukuennätys. Tänä vuonna ajattelin, että nostan lukutahtini kirjaan per viikko eli 52 kirjaa vuodessa. Se täyttyi tänään! Syy menestykseen on ollut osittain runsaassa työmatkailussa. En pysty nukkumaan lentokoneessa, joten minulla on ollut kymmeniä tunteja aikaa lukea. Sen lisäksi tänään toteutui toinenkin merkkipaalu lukuhistoriassani. Yläasteikäisestä olen yrittänyt lukea venäläisiä klassikoita. Kertaakaan en ole päässyt loppuun saakka. Tänään sain luetuksi Anna Kareninan. Tämä vuosi on siis ollut melkoinen lukuvuosi minulle! Lukisin mielelläni vieläkin enemmän, mutta aika ei riitä.
Muutama lukuvinkki tämän vuoden lukemistani kirjoista:
- Vuoden paras (tähän mennessä) Susan Fletcherin Tummanhopeinen meri
Melkein yhtä hyvä on kirjailijan Noidan rippi. - Miksi en aikaisemmin uskonut, että Juha Itkonen on hyvä kirjailija
viimeisin luettu: Hetken hohtava valo - Ruotsalaisen dekkarin kuningatar on Camilla Läckberg, heippa Liza Marklund!
Helmikuussa luin ensimmäisen Läckbergin dekkarin ja nyt on kaikki uusinta kirjaa vaille luettuna. - Ihailuni Elif Shafakia kohtaan kasvaa kirja kirjalta.
Tänä vuonna luin kirottu Istanbul, Rakkauden aikakirja vei sydämeni. - Aivan verraton kirja varsinaisesta antisankarista huippufysiikan äärellä on Ian McEwanin Polte
Sama kirjoitus on julkaistu molemmissa blogeissani: Pikkukepponen ja Kirjakepponen
Onnea saavutukselle, voisin allekirjoittaa näistä mietteistä melkein kaikki. Rakastan itsekin nimenomaan tarinoita ja kirja pitää aina olla saatavilla, joskus parikin kappaletta eri fiiliksiä varten. Uusin addiktionimuoto taitavat olla äänikirjat, saan hyödynnettyä työmatkatkin paremmin.
VastaaPoistaMinulla saattaa joskus olla kaksikin kirjaa kerrallaan luvussa. Jos jostain syystä yhden lukeminen alkaa tökkimään, aloitankin toisen :)
PoistaItse en ole kokeillut äänikirjoja. Olen kyllä miettinyt niitä. Minua on pelottanut, että herpaantuuko keskittymiskykyni liikenteessä, jos uppoudun kuulemaani. Kehä I liikenne on aika karmea :(
Minä taas olen lukenut siitä asti kun opin lukemaan ja käymään kirjastossa. Luen kaiken liikenneviittoja myöten, joita mieheni ei lue. Täällä meilläpäin liikenneviitat ovat sekä suomeksi että ruotsiksi, joten siinäpä sanavarasto kohenee...entäs kun käyn Lapissa, no siellä liikennemerkit ovat suomeksi ja saameksi ja jälleen sanavarasto kohenee.
VastaaPoistaEniten olen lukenut kirjoja, kun piti opiskella ylioppilaskirjoituksiin, eli luin yötä päivää muita kirjoja ja hiukan vilaisin opiskelukirjoja. Eivät edes lapset, 3, ole hidastaneet lukutahtia, vaan he oppivat heti alkuunsa kirjaston, tosin he eivät ole perineet lukuhalujani. Sanonkin, että luin heille liikaa kirjoja pienenä, että kyllästyivät. Tosin he ovat lukeneet Taru sormusten herrasta-kirjat ja muita fanatsiakirjoja, varsinkin itämaisia.
Sinä olet lukenut samoja kirjoja kuin minäkin. Äänikirjat ovat hyviä pitkillä matkoilla.
Hih, minä ole asunut nykyisessä kodissani 11 vuotta ja tunnen edelleen aika huonosti teitä. Pitäisi siis alkaa lukemaan kylttejä.
PoistaMinulla oli tuossa lasten vauva- ja taaperovuosina totaalinen lukukatko. Oli myös aikamoinen univaje. Olen rohkeasti kehdannut tunnustaa, että luin silloinkin - nimittäin Seiskaa :) Paperi on niin halpaa ja kevyttä, että sitä pystyi hyvin pitämään kädessä imettäessäkin. Ja vaikka nukahdin kesken, niin yhtään ei aamulla harmittanut, että en enää muistanut, että löysikö Matti Nykänen uuden naisen vai erosiko hän :)
Onnea lukutavoitteen saavuttamisesta! Kirjoja pitää tosiaan olla aina saatavilla – minulla se on tosin mennyt vähän liiallisuuksiin, kun kirjastossa pitää pikemminkin miettiä, mitä karsisi lainauspinosta että jaksaisi kantaa kirjat kotiinkin ja ettei lainauskiintiö ylittyisi... :)
VastaaPoistaHih, en ole kuullutkaan, että kirjastossa on lainauskiintiö :)
PoistaItse lainailen sen verran kun luulen ehtiväni lukemaan ja sitten jonkun "villin kortin" vielä ylimääräiseksi. Lukisin mielelläni enemmänkin, mutta en toistaiseksi karsia karsia muita harrastuksia.