torstai 5. joulukuuta 2013

Marja Björk : Poika

Poika oli minusta realistinen kuvaus siitä, minkälaista on, kun on aina ajatellut olevansa kuin poika ja ollut kiinnostunut tytöistä, kun sitten alkaakin kasvaa naiseksi. Miltä tuntuu piilotella itseään ja yrittää olla mies naisen ruumiissa. Minkälaista on kun ei voi olla oma itsensä eikä tiedä miten kasvaa omaksi itsekseen eli tytöstä mieheksi.

Pidin kirjasta, avartava lukukokemus.

”Jos on tyttö, vaikka on poika, se on sama juttu kuin olisi sairaalassa lääkäreiden ja sukulaisten ja mittareiden mukaan vihannes, vaikka itse tietäisi olevansa elossa ja yrittäisi huutaa, että älkää vetäkö niitä letkuja irti, minä elän.”
Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Perhe yrittää pakottaa Makkea tytöksi ja suojella häntä ulkopuolisilta. Välillä äiti tuntuu tajuavan lastaan ja välillä taas ahdistaa hänet nurkkaan. Naiseksi kasvaminen, pukeutuminen, kaverisuhteet, koulunvaihdot, seurustelu. Muiden nuorten ilon aiheet ja arki  ovat Makkelle pelottava temppurata, jolla hän taiteilee yksin.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli koskettava kirja. Kirja oli yksi Juniori-Finlandia-ehdokkaista tänä vuonna. Olisin itse antanut palkinnon tälle kirjalle juuri tärkeän aiheen vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olisi suonut kirjalle Juniori-Finlandian! En tullut vilkaiseeksi ilmestymisvuotta, joten luulin kirjan olevan muutaman vuoden takaa.

      Poista