lauantai 3. maaliskuuta 2012

Jenny Downham : Ennen kuin kuolen

Kirja on tyyliltään suorasukainen ja kaunistelematon. Tessa tekee kuolemaa ja kirjan loppuratkaisu on sitä myöden selvä. Sairauden nakertamasta ruumiista huolimatta Tessa on kuin kuka tahansa teini -hänellä on kiire elää ja kokea. Tosin Tessa osaa arvostaa kokemuksiaan eri lailla, koska jokainen uusi kokemus voi olla myös se viimeinen. Vielä viimeisinä viikkoinaan Tessa kokee jotain upeaa -rakkauden.

Kirja piti minut alusta saakka otteessaan ja pidin siitä paljon. Luin tätä lentokoneessa ja välillä piti pyyhkiä silmäkulmia. Olen erittäin allerginen "surku"-kirjoille (sellaisille kirjoille joiden tehtävänä tuntuu olevan ainoastaan yrittää itkettää lukijaa). Ihan pikkasen meinasi välillä "surku"-kirja inhotus nostaa päätään, koska Tessan hoidot ja nopea kuihtuminen olivat surkeaa luettavaa, siitäkin huolimatta että elämäjano poltteli loppuun saakka. Tessan surkeuden lisäksi hänen läheisillä oli jokaisella omat vaikeutensa: äiti oli hukassa elämänsä kanssa, isä jaksamisen äärirajoilla, tyttökaverin rakastuminen ei päättynyt hyvin, Adamin äiti oli masentunut... Toisaalta ne toimivat myös vertailukohteena, lähes kaikista elämän ongelmista voi selvitä ja löytää suunnan elämälleen, mutta ei kuolemasta.

Se, mitä jäin miettimään, oli että olisiko oikeasti teinipoika niin kypsä, rohkea ja empaattinen kuin Adam oli?

Loppukevennyksenä pitää todeta, että suuri kotimainen filosofi Matti Nykänen on varsin oikeassa "Elämä on ihmisen parasta aikaa" ;)

Väistelemätön kuoleman kuvaus on elämän väkevä ylistys. ”Vuoden puhutuin romaani.” – Sunday Times
 
16-vuotias Tessa sairastaa parantumatonta leukemiaa. Mutta hän ei aio jäädä sänkyyn odottelemaan kuolemaa vaan tekee listan asioista, jotka haluaa vielä kokea. Hän tahtoo menettää neitsyytensä, rikkoa lakia, tulla kuuluisaksi ja saattaa eronneet vanhempansa
takaisin yhteen.

Kun kuvioihin ilmestyy naapurinpoika Adam, Tessa pääsee kokemaan asioita, joista ei olisi koskaan osannut haaveillakaan. Vaikka sairaus syö päivä päivältä Tessan voimia, viime kuukausinaan hän tuntee olevansa vahvemmin elossa kuin koskaan ennen.

Jenny Downham on 43-vuotias kahden lapsen yksinhuoltajaäiti. Hänen 22 kielelle käännetty esikoisteoksensa Ennen kuin kuolen on ollut kansainvälinen sensaatio. Se on suoruudessaan pysäyttävän koskettavaa luettavaa.

2 kommenttia:

  1. Hui kauhee. Hyi kauhee. En tiedä kestäisinkö tätä, mutta jäi vähän kiinnostamaan. Minäkään en varauksettomasti voi tykätä noista kuvailemistasi "surku"-kirjoista. Eri kirjat on tietysti surku-kirjoja eri ihmisille. Minulla on 16-vuotias tytär itsellä, joten... aika rankka lukukokemus varmaan olisi!

    VastaaPoista
  2. Kirjan raskaudesta huolimatta siinä on myös positiivista: päähenkilö Tessa suhtautuu varsin intohimoisesti jäljellä olevaan aikaansa ja yrittää saada siitä kaiken irti ja hän onnistuu siinä varsin hyvin. Että sinänsä kyllä suosittelen luettavaksi. Tosin jos itselläni olisi samanikäinen lapsi, voisi samaistuminen olla liian voimakasta.

    VastaaPoista