sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Camilla Läckberg : Saarnaaja

Kirjan aihepiiri on karmiva: joku kiduttaa ja murhaa naisia. Kaksi 70-luvulla kadonnutta nuorta naista löytyvät uuden uhrin kanssa. Kaikilla on täsmälleen samat vammat. Seuraavaksi katoaa nuoria tyttöjä.

Yleensä en pidä näistä juonista lainkaan. Mutta Saarnaajan tunnelma on pääosin jotenkin "kotoisa". Jännitys ei ota otteeseen kuristavasti, vaikka se pysyy hyvin yllä loppuun saakka. Tutkinnan yhteydessä valotetaan monien henkilöiden historiaa ja suhteita. Tutkinnasta vastaavalla Patrikilla on skismaa töissä muutaman vanhemman ja lepsummin työhönsä suhtautuvan kolleegan kanssa. Patrikin pomolla ja kolleegalla on naisongelmia. Patrikin vaimo on viimeisillään raskaana ja hellekesän päätehtävänä hänellä on torjua täysihoitoon väkisin punkevat sukulaiset ja ystävät. Arkiset askareet ja ihmissuhteet pitävät synkkyyttä loitolla.

Voisi sanoa, että tämä oli kevyt paluu vanhaan kunnon Viisikko-genreen (joka on myös iso osa Donna Leonin viehätystä). Patrikin päivä päättyy usein illalliseen - katkarapuja, grilliruokia, spagettia, makkaroita :)

Tämä oli ensimmäinen lukemani Läckbergin kirja. Pidin. Laadukasta perusdekkaria.


Varhaisena kesäaamuna pikkupoika livahtaa ulos leikkimään ritaria. Leikki saa äkillisen lopun, kun poika näkee edessään maassa makaavan alastoman naisen, joka tuijottaa suoraan häneen...Poliisi kutsutaan paikalle, ja käy ilmi että nuori nainen on murhattu. Rikos käy entistäkin merkillisemmäksi, kun ruumiin alta pian löydetään kahden 1970-luvun lopussa jäljettömiin kadonneen naisen luurangot. Johannes Hultin, kuuluisan Saarnaajana tunnetun vapaakirkon pastorin pojan, epäiltiin tuolloin sekaantuneen katoamisiin, mutta hän teki itsemurhan pian tapahtumien jälkeen. Hultia ei siis voida kuulustella. Tanumsheden poliisiasemalla ollaan ratkaisemattoman mysteerin edessä. Ehkä Hult oli syyllinen, tai ehkä he etsivät nyt murhaajaa joka on odottanut kaksikymmentä vuotta murhatakseen uudelleen. Tai ehkä he ovat tekemisissä aiemmista murhista inspiroituneen hullun kanssa.Camilla Läckberg vie toisessa dekkarissaan lukijat jälleen Fjällbackan idylliseen pikkukaupunkiin. Tapaamme taas Erica Falckin, viimesyksyisen Jääprinsessa-kirjan keskushenkilön. Nyt pääroolin ottaa Erican avopuoliso, konstaapeli Patrik Hedström, joka saa mutkikkaan tutkinnan johdettavakseen, ja pian tapaus vaivaa häntä päivin öin. Erica tuntee omasta puolestaan murhia kohtaan varsin vähän mielenkiintoa, sillä hän on jo kahdeksannella kuulla raskaana.Saarnaajassa liikutaan taitavasti kahden eri aikatason välillä, mikä tuo kerrontaan aivan uudenlaista jännitettä, arvoituksellisuutta ja syvyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti