sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Richard C. Morais : Herkullinen elämä

Näin ensin kirjasta tehdyn elokuvan. Oikeastaan järjestys oli hyvä. Leffaversio oli kevyempi ja romantiikalla höystetty. Kirja puolestaan sisälsi enemmän kuvausta ravintola-alasta, kilpailusta sen sisällä, Michelinin tähtien tuomista mahdollisuuksista ja kamppailusta pitää ravintola voitollisena. Minua kiinnosti kovasti fine dining bisneksen kuvaus. Elokuva puolestaan keskittyi hekumoimaan ruualla, raaka-aineilla ja hyödynsi värikkäitä henkilöhahmoja.

Elokuvan voimakkaat personaat kuten Hassanin isä ja muu perhe jäävät kirjassa aika lailla sivuosaan, viehättävästä kokki Margueritesta puhumattakaan. Oikeastaan kaikki muut kuin ravintolabisnes ja Hassan itse ovat kirjassa sivuosassa. Elokuvan henkilöhahmot olivat kirjan hahmoja huomattavasti mielenkiintoisammat. Se kyllä jäi mietityttämään, että voiko Hollywoodissa tehdä elokuvaa lainkaan ilman romanttista pääparia? Hyvin kauas kirjasta osui elokuvan tulkinta :)

Pidin molemmista sekä leffasta että kirjasta ja juurikin tässä järjestyksessä.

Chef Hassan Haji kertoo elämänsä tarinaa, joka tulvii eksoottisia tuoksuja ja veden kielelle tuovia makuelämyksiä. Kertomus kulkee Mumbaista Pariisiin, isoisän vaatimattomasta ravintolasta haute cuisinen korkeimmalle tasolle. Perhe joutuu lähtemään juuriltaan ja päätyy syrjäiseen ranskalaiskylään, jonne he perustavat paikkakunnan ensimmäisen intialaisen ravintolan. Vastapäisen gourmet-ravintolan omistaja, kopea Madame Mallory, käynnistää huimat mittasuhteet saavuttavan kulinaarisen sodan. Täältä alkaa Hassanin matka Pariisin ravintolaelämän huipulle. Menestyksen aineksiin kuuluu myös monta mitallista yllättäviä käänteitä ja kirpaisevia tappioita.

Herkullinen elämä on hyväntuulinen ja yltäkylläinen suku- ja ruokaromaani ja ylistetty myyntimenestys. Kirja vie lukijansa runsauttaan notkuville toreille, värikkäisiin kauppahalleihin ja ravintolakeittiöiden kiihkeärytmiseen maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti