tiistai 25. joulukuuta 2012

Elif Shafak - Rakkauden aikakirja

Pidin tästä kirjasta erittäin paljon. Se oli kaunis ja lyyrinen. Se kertoi kaksi tarinaa Rumista ja Ellasta, kaksi käännekohtaa, joissa elämä muuttaa suuntaansa. Se kertoi kahdesta katalystista Shamsista ja Azizta, joiden tehtävänä on käynnistää muutosprosessi.

Kirja toki kertoi rakkaudesta, mutta se kertoi myös muutoksesta. Ehkä tässä ajassa, jolloin ihmiset ympärilläni etsivät muutosta vapaaehtoisesti tai taloudellisten realiteettien puristuksessa, kirjan muutoksesta kertova osuus tuntui koskettavimmalta. Kuinka Rumi ja Ella joutuvat muuttamaan arvonsa pystyäkseen muutokseen ja kuinka sen jälkeen kummallakaan ei ollut paluuta enää entiseen.

Kirjaa lukiessani minua kiinnosti eniten Ella. Kirjan luettuani Ella häipyi mielestäni sivuhahmoksi ja huomasin miettiväni Shamsia ja hänen oppejaan.

Tämä oli todennäköisesti ensimmäinen turkkilainen lukemani kirja. Olin vaikuttunut, kun selvisi, että kyseessä ikäiseni naiskirjailija. Aion ehdottomasti lukea lisää hänen teoksiaan.

Rakkaus iskee jokaiseen, myös niihin, jotka sitä karttavat

”Kaksituhattaluku on monella tapaa hyvin samanlainen kuin tuhatkaksisataaluku. Molemmat jäävät historiaan aikakausina, joita leimaavat ennennäkemättömät uskonnolliset kiistat, kulttuurien väärinkäsitykset ja yleinen epävarmuus sekä Toisen pelko. Tällaisina aikoina rakkautta tarvitaan enemmän kuin koskaan.”

Amerikkalaisen kotirouvan Ella Rubinsteinin elämä on valjua. Kaikki muuttuu, kun Ella alkaa tehdä töitä kirjallisuusagentuurille ja saa luettavakseen tuntemattoman Aziz Zaharan käsikirjoituksen Suloinen rienaus. Tarinan päähenkilö on 1200-luvulla elänyt mutta tänäkin päivänä runoistaan tunnettu mystikko Rumi, joka käy läpi syvällisen muutoksen dervissi Shamsin rakkautta koskevien opetusten ansiosta.

Rumin ja Shamsin tarina vavahduttaa omaa tietään etsivää Ellaa, ja vuosisatojen välinen kuilu sulkeutuu kuin huomaamatta. Ella ja Aziz alkavat käydä intensiivistä sähköpostikirjeenvaihtoa, mikä johtaa suureen muutokseen myös Ellan elämässä. Rajoja rikkovalla rakkaudella on kuitenkin hintansa – sen saavat kokea niin Shams, Rumi kuin Ella.

Kahdella aikatasolla taiturillisesti kerrottu Rakkauden aikakirja kantaa yli vuosisatojen ja kulttuurien. Se kertoo 1200-luvun salaperäisestä Lähi-idästä yhtä elävästi kuin nykymaailmasta ja herättää lukijan pohtimaan, mitä rakkaus pohjimmiltaan on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti