perjantai 22. maaliskuuta 2013

Juha Itkonen : Anna minun rakastaa enemmän

Kirja kertoo kuinka Suvi Vaahterasta, Antin tyttöystävästä ja yhteisen aloittevan bändin solistista, tulee Summer Maple - kansainvälinen rocktähti.

Vaiheita käydään läpi Antin ja Suvin äidin muistelemina. Antti kertoo kahdesta ensirakkaudestaan: Suvista ja musiikista. Molemmat alkoivat ankeassa jääkiekkokaupungissa, jossa Antti avioerolapsena vietti aikaansa yksikseen isossa talossa kuunnellen levyjä. Kunnes kuvioon ilmaantui Suvi. Kiinnostus musiikkiin saa Suvin perustamaan bändin, johon Anttikin ystävineen liittyy. Vähitellen alkaa syntyä biisejä, päästään pienille keikoille ja jopa levyttämään. Suvin ja Antin suhde rakoilee ja pahan särön siihen lyö se, että päästääkseen urallaan eteenpäin Suvi hylkää bändin. Silti Antti on aina Suvin laulujen Hän.

Suvin äiti Leena on kirjan alussa teini-ikäisen tyttären äiti. Tasaisesti hän palaa muistoissaan Suvin lapsuusvuosiin - suloiseen saparopäähän. Leena ei ole ikinä edes osannut haaveilla rock-tähteydestä, hänestä parasta olisi, kun Suvi keskittyisi opintoihinsa ja olisi kuten muidenkin lapset. Valmistuisi ja menisi naimisiin.  Leenan elämässä on tyhjä kohta, ehkä se on tehnyt suru siitä, että Suvi jäi hänen ainoaksi lapsekseen ja nyt hänkin pyristelee aikuisuuteen ja eroon lapsuuden kodistaan. Kun Suvista tulee Summer se muuttaa hänen suhdettaan vanhempiinsa ratkaisevasti. Isä ei osaa suhtautua tyttären tähteyteen. Äidin ja tyttären välinen suhde saa oman syvän särönsä, kun Summer käyttää perhettään biisiensä materiaalina.

Kirja kuvaa myös suomalaisen talouden kolme viime vuosikymmentä. Vapautuvista rahoitusmarkkinoista, lamasta jolloin Suvinkin isä menettää työnsä aina nousukauteen. Mielestäni parasta kirjassa on bändiviittaukset ja kuvaukset keikoista esiintyjän näkökulmasta ja biisien tekemisestä.

Kirjan rakenteesta tekee hauskan ja tuoreen väliin sijoitetut kuvitteelliset lehtiartikkelit ja levyarvostelut Suvista ja Summer Maplesta.

Kirja oli varsin vetävää luettavaa. Rock-skene uskottavaa, rakkaustarina haikean kaunis ja kasvu/muutostarina mielenkiintoinen. Mutta minun on todettava, että jälleen kerran petyin kirjan loppuun. Tällä kertaa vielä pahasti. Mikä siinä on, että hyviä alkuja on paljon, mutta loppuja ei?

Tämä on 100-kirjaa lukuprojektin osa.


Leena Vaahtera ja Antti Salokoski. Suomen suurimman rocktähden Summer Maplen, ristimänimeltään Suvi Vaahteran, äiti ja entinen poikaystävä. Molemmilla heillä on, tahtoivat tai eivät, osansa Summer Maplen yhä mielikuvituksellisemmaksi kääntyvässä tarinassa. Sivuosa, kenties - tarinassa jota kumpikaan ei pysty hallitsemaan. Ja pystyykö kukaan? Summer Maple itse on nimittäin kadonnut Afrikan-matkallaan kuin tuhka tuuleen.Molemmat omalla tavallaan Leena ja Antti kerivät auki elämäänsä, suhdettaan rakastamaansa ihmiseen, joka muuttui joksikin toiseksi. Mutta miten kohdata se, minkä olemus juuri on olla haaveita ja kuvitelmaa, kuulua kaikille eikä kenellekään? Juha Itkosen toinen romaani on kiihkeä tarina kahden sukupolven toteutuneista ja toteutumattomista unelmista ja näiden unelmien hinnasta. Romaani musiikista. Romaani rakkaudesta. Romaani musiikista rakkautena.

2 kommenttia:

  1. On jo vuosia kirjan lukemisesta, mutta minulla on muistikuva, että minäkin olin melko pettynyt loppuun. Tarina oli kyllä todella kutkuttava muutoin.

    VastaaPoista
  2. Luin bloggaukseni jälkeen muutaman lehden kirja-arvostelun. Olivat kaikki hyvin positiviisia ja niissä loppu pidettiin onnistuneena koukkuna. Minussa ei ilmeisesti ole kirjakriitikon aineksia, kun minusta se lässäytti koko kirjan.

    Kutkuttava on hyvä adjektiivi kuvaamaan tarinaa :)

    VastaaPoista