lauantai 31. tammikuuta 2015

E. L. James : Fifty shades of Grey - Sidottu

Teini-ikäisenä luin 3 kpl Harlekiini sarjan kirjoja. Ensimmäistä lukiessani olin, että vai niin tälläinen juoni. Toista lukiessani totesin, että kävipäs huono tuuri, kun sattui melkein identtinen juoni ensimmäisen harlekiinin kanssa. Kolmatta lukiessa tajusin, että juonia on vain yksi. Ensimmäisen kirjan perusteella on Fifty shades on kuin harlekiini. Kokematon nuori nainen ja sikarikas, salaperäinen ja komea mies ja tietenkin uskomaton fyysinen vetovoima ja orastava rakkaus. Harlekiineissa suhde onnistuu aina, joskus monenkin mutkan kautta.

Fifty shadesin ensimmäinen osa ei vielä paljasta, mikä on parin tulevaisuus. Sitä ilmeisesti vatvotaan peräti kolmen kirjan ajan. Harlekiinimaisesti nainen on aina nuori ja kokematon, joka taitavan miehen käsittelyssä löytää itsensä, seksuaalisuutensa ja ulkoisen kauneutensakin. Mies tulee ja vie. Fifty shades vie nämä stereotypiat vielä pidemmälle. Anastasia on todellinen ummikko miesten, seksin ja rakkaudenkin suhteen ja Christian seksielämä on perustunut alistamiselle ja kevyelle sadismille. Tästä saadaan runsaasti materiaalia kirjan seksikohtauksiin, joita riittää.  Parin vapaa-aika tuntuu kuluvan lähes kokonaan seksin parissa. Orgasmeja tulee kuin liukuhihnalta, vähän nukutaan välissä ja aamulla meno jatkuu taas.

Eroottisena kirjana Sidottua ei voi pitää, minusta se menee jo pornon puolelle. Kirja ei leveile kaunokirjallisilla ansioilla, mutta sen verran vetävästi se on kirjoitettu, että aika äkkiä lukaisin sen loppuun. Omalla tavallaan koukuttava kirja. Sinänsä positiivista, että sarjan myötä on entistä hyväksyttävämpää naisten lukea kirjoja seksistä ja puhua niistä. Ainoastaan harmittaa tuo kliseinen asetelma, jossa mies vie ja nainen vikisee.


Kokematon opiskelijatyttö kohtaa salaperäisen, viileäkatseisen miljonäärin. Heidän välilleen roihahtaa kiihko, joka mullistaa molempien käsityksen intohimosta."Luotatko minuun?" hän kysyy yhtäkkiä. Sitten hän katoaa hetkeksi ja palaa luokseni kädessään hopeanharmaa silkkisolmio. "Laita kätesi yhteen."

3 kommenttia:

 1. Minä taas olisin lukenut tämän ja vaikka koko sarjan, jos asetelma ei olisi ollut noin kliseinen,että nuori tyttö ja vanhempi mies. Se ärsyttää ja pitää yllä täysin väärää mielikuvaa sekä naisista että miehistä. Mitä on seurannut tosielämää, niin jos ikäsuhde on näinpäin, naiset lähtevät 40+ -ikäisinä nuoremman miehen hehkuun. Näppituntumalla tuollainen +10 vuotta ikäeroa ja mies on vanehempi on usein joko kulissisuhde tai sitten se on jo päättymässä oleva eli hei, hei vain!

  Aikuinen nainen ja nuori mies on edelleen aiheen tabu.

  VastaaPoista
 2. Asetelma ei ole nuori tyttö ja vanha mies. Nainen on 21 ja mies on 27 (tai 28) ja toki itse rahansa ansainnut miljonääri :) Mutta minusta pari on aivan samaa ikäluokkaa.

  Olet oikeassa siin, että nykykäsityksen mukaan on valitettavasti hyväksyttävää, että miehellä on itseään selvästi nuorempi nainen, mutta toisinpäin ei. Asenteet ovat tosin muuttumassa. Itselläni on tuttavapariskuntia, joilla on erilaisia ikäeroja. On 10+ vuotta nuorempaa miestä tai naista. 44 vuotiaana voi tulla äidiksi sekä isoäidiksi. Mutta silti vaikka 50+ nainen ja 20+ mies ei saa hyväksyntää samalla lailla, jos miehen ja naisen iät olisivat päin vastoin.

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjaesittely! Minua hymyilytti Harlekiini-kirjat ja tämä kirjan juoni :) Luen mökillä kesäisin myös Harlekiini sarjan kirjoja. Mikäpä sen mukavampaa valoisana kesäyönä lukea kuin pikkuisen hömpänpömppää. Takuuvarma juonen kulku - joka kerta päättyy onnellisesti. Se, millainen elämä ja parisuhde kukasellakin on, niin saataisiin lukematon määrä erilaisia juonia.

  VastaaPoista