maanantai 26. tammikuuta 2015

Pekka Matilainen : Kupoli

En ole renesanssin ajan Italian tuntija, mutta minut Matilainen vakuuttaa helposti. Puitteet tapahtumille ovat autenttisen tuntuiset ja minusta ne ovat kiinnostavasti ja ihastuttavasti kuvattu. Suorastaan ahmin miljöökuvauksia, joita on ihanan paljon. Oli maaseutua, koteja, toreja, kauppoja, kirjajäljentämöjä, kapakoita ja bordelleja.

Samalla juoni kulki jouhevasti sen selvittämiseksi, miksi ylhäisen suvun poika murhattiin ja miksi pappi lavastettiin murhaajaksi. Liittyikö tapahtumiin harvinainen käsikirjoitus ja mihin se päätyikään?

Mukava historiallinen dekkari :)

Firenze 1423. Brunel­leschi on rakennuttamassa tuomiokirkon kupolia, joka kohoaa kaupungin ylle. Ylhäisen suvun poika löytyy mur­hattuna sivukujalta. Rahakukkaro on tallella, mutta harvinainen käsi­kirjoitus on kadonnut. ­Todistajat väittävät, että tappaja on Medicien kirkon pappi. 
Kaupunki kohisee kuolemasta, kun porteista ratsastaa sisään syytetyn papin vanha ystävä, Antonio Loschi, jonka menneisyydestä kiertää monenlaisia huhuja. Loschi ryhtyy syytetyn asianajajaksi apunaan 16-vuotias kirjuri Pikku-Toni.
Kupoli seuraa Pikku-Tonia ja Loschia Firenzen kujille, ilotaloihin ja Medicien palatseihin, mutta käsikirjoituksen arvoitus ei ratkea. Mistä kiistelty teksti kertoo? Kuka on valmis äärimmäisiin tekoihin saadakseen sen käsiinsä? Entä miten Brunelleschin kupoli liittyy kuolemaan?
Kupoli on historiallinen dekkari, joka vie keskelle renessanssin Firenzen värejä, tuoksuja ja tunnelmia. Kirja on tarkka kuvaus ajasta ja paikasta, jossa koko Euroopan historia sai uuden suunnan. Samalla Kupoli herättää myös ajatusleikin: miten maailma voisi muuttua, jos kadoksissa oleva käsi­kirjoitus joutuisi vääriin käsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti