torstai 21. heinäkuuta 2011

Kirsi Piha : Medicien naapurissa

Pihan kirja koostuu muutaman sivun mittaisista luvuista, joista jokainen esittelee näkökulman johonkin "italialaiseen" asiaan. Kirja on kevyt, suloinen ja hauska kesälukeminen. Koska Piha on tarkkaillut Italiaa ja elämää siellä pidempäänkin, olisi hän voinut jättää pahimmat stereotypiat väliin. Pisteet kirjailijalle siitä, että hän ei keskittynyt ihannoimaan omaa taloaan ja elämäänsä Italiassa (vrt Mayes Tosacanan auringon alla) vaan nimenomaan tarkkailee ulkopuolisen näkökulmasta elämänmenoa. Se pitää sanoa, että talo jossain Etelä-Euroopassa on ihana unelma. Ei muuta kuin lotto vetämään taas.

Espresson mittaisia havaintoja Italiasta ja italialaisesta elämänmenosta Italiassa autoilijat ovat hourupäitä, eivätkä junatkaan aina tule ajallaan. Cappuccinon tilaaminen ruoan jälkeen on lähes anteeksiantamaton rikos, ja kaupasta saa ostaa tomaatteja vasta selvitettyään mitä aikoo niistä tehdä. Mutta silti Italiassa on kaiken järjettömyyden keskelläkin niin ihanaa!

Kirsi Piha asuu perheineen osan vuodesta Italiassa Marchen maakunnassa, Medicien naapurina. Tässä valloittavassa matkakirjassaan hän havainnoi Italiaa ja italialaisia ilmiöitä: ruokaa, viiniä, politiikkaa, naisia, perhettä, lakkoja, liikennettä, Napolia ja eteläistä Italiaa, tyyliä, viikunoita, tervehtimistä...
 

Medicien naapurissa on todellinen hyvän mielen kirja kaikille nojatuolimatkailijoille ja niille, jotka haaveilevat omasta pikku talostaan Italiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti