perjantai 17. tammikuuta 2014

Elif Shafak : Kunnia


Vuoden ensimmäinen kirja oli lumoava.

Shafakin Kunnia on polveileva tarina perheestä läpi vuosikymmenten Turkin maaseudulla, Istanbulissa ja Lontoossa. Henkilöiden historia on täynnä yllättäviä käänteitä, kipuilua kulttuurien törmäyksissä ja oman kulttuurin säätelemien rajojen ahdistuksessa.

Shafak on taiturimainen kertoja. Hän vie juonta taitavasti läpi eri vuosikymmenten ja kaupunkien ja eri perheenjäsenten vaiheiden. Hän kirjoittaa vaikeista asioista rehellisesti, mutta humaanisti. Hän näyttää kulttuurin voimat, mutta myös pimeät kohdat ja kuvaa niiden vaikutusta yksilöön.

Upea kirja!

Äitini kuoli kahdesti... Näin alkaa nuoren kurdinaisen Esman tarina 70-luvun Lontoossa, missä punk-liike vyöryy vallatuista taloista valtavirran tietoisuuteen, hakaristitatuoitu kauppa-apulainen nöyryyttää maahanmuuttajanaista leivosostoksilla ja Esman kiivas isoveli Iskender murhaa heidän äitinsä vaaliakseen perheen kunniaa. Kunnia kerii auki Esman suvun tarinan kolmessa sukupolvessa, isoäidin pakkomielteisestä kamppailusta poikalapsen saamiseksi hänen äitinsä ja tätinsä syntymään pienessä kurdikylässä, Istanbulin kuhinasta tragediaan Itä-Lontoon kadulle vuonna 1978 - ja elämään sen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti