perjantai 28. helmikuuta 2014

Reijo Mäki : Nuoruustango

Aluksi palataan takautumaan Vareksen nuoruudessa. "Nykythetkessä" Vares saa tehtävän selvitellä asiakkaansa aviomiehen potentiaalista uskottomuutta. Mies vaikuttaa etäisesti tutulta ja Vares tajuaakin pian roikkuvansa nuoruuden ystävänsä kannoilla. Miksi ystävä on vaihtanut nimensä ja valehdellut perheestään? Sitten pulpahtaakin seuraava kaveri nuoruudesta. Tarina rullaa sujuvasti eteenpäin. Vares seuraa kohdetta ja renttuilee (=dokaa ja pokaa). Vaaratilanteita mahtuu yhteen kirjaan sen verran, että onpa ihme, että Vares on pysynyt monen kirjan verran hengissä.

Vares ei kuulu suosikkihahmoihini. Olen enemmänkin sellaisten terävien naisten tai "herrasmiesetsivien" ystävä. Mutta olihan tämä ihan viihdyttävä. Voisi näitä Vareksia lukea vaikka kerran vuoteen.

Nuori Jussi Vares maleksii 1970-luvulla haisaappaissa Merikarvialla, kuuntelee Ziggy Stardustia ja haaveilee meijerin kauniista Emiliasta. Eräänä kesäyönä pahaa-aavistamaton Jussi lähtee kuskaamaan Morris Marinallaan humalaisia tovereitaan levytansseihin taka-Satakunnan rämemaille. Tansseissa on tunnelmaa ja antautuvaisia naisia, mutta valitettavasti siellä on myös isoja mustasukkaisia miehiä. Ja pian Vares huomaa todistavansa tapahtumia, joilla on peruuttamattomat seuraukset.
Vuosikymmenten kuluttua Vares kohtaa yllättävässä yhteydessä yhden noista vanhoista ystävistään. Kaverit ovat päätyneet varsin epätavallisiin ammatteihin, ja tapahtumien pyörteessä Jussi joutuu pohtimaan, kuinka paljon vaakakupissa painaa vanha ystävyys, kun toisella puolella ovat asiakkaan etu ja Suomen laki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti