sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Tarquin Hall : Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus


Miten riemastuttava tuttavuus tämä Vish Puri!

Vish Puri on muhkeaviiksinen punjabilainen yksityisetsivä ja etsivätoimiston toimitusjohtaja. Hän rakastaa rasvaista ja mausteista intialaista ruokaa, vaikka vaimo yrittääkin pitää hänet kevyemmillä eväillä. Jos epäilet puolisosi pettävän tai tulevan puolison taustat pitää tarkistaa on Vish Puri toimistoineen sopiva hommaan. Toki perustyön lisäksi tulee aina isompia tapauksia kuten kadonneen palvelijattaren Maryn tapaus, mikä uhkaa syöstä rehellisen virkamiehen virastaan vankilaan asti.

Kirja tuoksuu mausteilta ja seikkailulta. Henkilähahmot ja tapahtumat ovat aivan hillittömiä. Viihteen ja huumorin ohella kirja kertoo intialaisesta elämästä ja yhteiskunnan tilasta. Himoitsen jo sarjan seuraavaa osaa :)

Nimi: Vish Puri
Ammatti: Toimitusjohtaja, Mitä yksityisimmät etsivät Oy
Tehtävä: Yksityisetsivä (ent. Intian tiedustelupalvelun etsivä)
Syntymävuosi: 1951
Syntymäpaikka: Punjabi Bagh, Delhi
Lempinimi: "Pullukka"
Saavutukset: Kuusi kansallisen tason palkintoa, Maailman etsiväliiton Supernuuskija-palkinto v. 1999
Motto: "Vaara on liittolaiseni"

Kuumassa ja pölyisessä Delhissä puhelinpalvelu- ja kauppakeskukset kukoistavat. Vish Purin työ koostuu sulhas- ja morsianehdokkaiden taustojen tarkistamisesta, työstä, josta aiemmin vastasivat sukulaistädit ja perhepapit. Mutta kun moitteetonta virkamiestä syytetään palvelijattarensa murhasta, Purin sekä hänen kollegojensa Kasvovoiteen, Pöntön ja Loisteputken avustajineen on pantava parastaan.

Puri uskoo havainnointiin ja päättelyyn – sekä rasvaiseen ja tuliseen ruokaan. Hänen oppi-isiään ovat 300-luvulla eaa elänyt intialainen ruhtinas Chanakya, vakoilun ja rikostutkimuksen kehittäjä, sekä Purin oma poliisi-isä, joiden oppeja hän menestyksellä yhdistää moderniin teknologiaan. Osansa tarinassa on myös Purin vanhalla äidillä, perheellä ja palvelijoilla, sekä modernilla Intialla, jonka muutos ("moraalisen selkärangan heikkeneminen!”) saa Purin kerta toisensa jälkeen tuohtumaan.

2 kommenttia:

  1. Miten kivaa, että säkin tykkäsit tästä! Vish Puri on kyllä omanlaatuisensa etsijä. Ja miten kiva yllätys oli, kun tätä sarjaa on alettu suomentaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä sarjan ensimmäinen osa ihastuttava. Välillä suorastaan hillitöntä menoa. Toivottavasti näitä tule vielä monta lisää!

      Poista