lauantai 10. elokuuta 2013

Majgull Axelsson : Toista tietä

Lainasin kirjastosta samalla kertaa kolme Axelssonin kirjaa. Viimeisenä lukuvuoroon pääsi Toista tietä.

Toista tietä kertoo rinnakkain MaryMarien elämästä -tai siis Maryn ja Marien. Kohtalon hetki on kun MaryMarien kroonisesti uskoton aviomies löytyy halvaantuneena kadulta ja nuorta prostioitua syytetään tapahtuneesta. Mitä tapahtuu sairaalassa: surmaako MaryMarie miehensä ja joutuu vankilaan vaiko antaako hän anteeksi ja miehensä elää ja jatkaa omaa elämäänsä edetäkseen ministeriksi.

Historia onnettomuuspäivään on Mary ja Mariella yhteinen, siitä eteenpäin elämä voi jatkua kovin erilaisena. Aluksi kirja on rakenteellisesti hankala lukea, mutta hetken päästä siihen tottuu.

Positiivisesti arvioituna yhteinen historia ja tarinan kaksi loppuvaihtoehtoa on mielenkiintoinen sekä juonellisesti että rakenteellisesti. Negatiivisesti arvioituna haluaisin kokonaisen tarina ja nyt sain vain kaksi erilaista palasta. Myöskään en oikeastaan tykkää tällaisesta rakennekikkailusta. Olen ihan kuin MaryMarie: pidin kirjasta ja en pitänyt kirjasta :)


Puolialaston mies löydetään itäeurooppalaisen kaupungin kadulta. Hän on taittanut niskansa ja halvaantunut, ilmeisesti pudottuaan ikkunasta. Mies tunnistetaan: hän on ruotsalainen Sverker Sundin. Hänen vaimonsa MaryMarie kutsutaan paikalle Tukholmasta. Kun hän istuu miehensä vuoteen vierellä sairaalassa, todellisuus alkaa häilyä. Hän ei enää ole varma siitä kuka on ja miten hänen pitäisi suhtautua avioliittoonsa Sverkerin kanssa.

Seitsemän vuotta myöhemmin MaryMarie on jatkuvasti kahden vaiheilla. Kumpi hän on, Mary vai Marie? Surmasiko hän miehensä vai antoiko hän tämän elää? Joutuiko hän vankilaan vai tuliko hänestä ministeri? Hänen tarvitsee vain sulkea silmänsä, niin toinen mahdollisuus on yhtä tosi kuin toinenkin. Elämän käännekohdissa on vaihtoehtoja – jos hän olisi kulkenut toista tietä, kaikki olisi sujunut eri lailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti